Bjud in till samskapande med användare

Använd olika metoder - men involvera tidigt

Det finns många olika metoder för att involvera möjliga användare. Tänk på att alla användare ska ha möjlighet att vara med i processen på något sätt, oavsett funktionsförmåga. Några av de metoder som kan användas är fokusgrupper, referensgrupper, workshops, intervjuer, webbaserad kommunikation, användartester och observationer. Kombinera gärna flera metoder.

Det är viktigt att användarna involveras i ett tidigt skede i en design – eller utvecklingsprocess, men det är bra om de kan ge respons löpande och även när själva designprocessen är avslutad. 

Det har utvecklats olika arbetssätt för att involvera “icke-användarna” i tidiga skeden av designprocesser. Här beskriver vi en workshopmetod.

Att arbeta med workshops

En vanlig workshop kan bestå av tre grupper med ungefär sju deltagare vardera. Start- och slutdiskussion sker i helgrupp.

  1. Gruppen får utgå från en skiss eller modell för den produkt, tjänst eller miljö som utvecklas. Tillsammans diskuteras möjliga hinder för tillgänglighet och hur lösningarna kan se ut. Gruppen brainstormar idéer på lösningar som har en grund i deras verkliga upplevelser, erfarenheter och förutsättningar. Alla idéer sätts upp på post-it-lappar och grupperna väljer sedan ett fåtal att gå vidare med.

  2. I nästa steg skapas olika scener utifrån en berättelse om en lösning som utgår från de tidigare idéerna. Deltagarna använder egen rekvisita och de färdiga scenarierna filmas.

  3. Filmerna visas i helgrupp och diskuteras av alla. Deltagarna diskuterar själva lösningen, men också etiska problem och maktförhållanden.

Tänk på att den här modellen kan vara en utmaning för till exempel personer med synnedsättning som inte kan få överblicken över alla post-it-lapparna eller se skisserna, eller för personer med språksvårigheter som inte lika snabbt kan delta i så kallad brainstorming och så vidare. Här kan en lösning vara att använda fysiskt material i stället för papper och penna.

Skip to content